Voorkom Spam

Jammer genoeg kun je de inbox van je e-mailprogramma niet beveiligen met zo’n Nee-Nee sticker die je op je brievenbus plakt. Iedereen heeft regelmatig last van ongewenste mail bij de ingekomen post.Het is niet mogelijk spam helemaal te voorkomen, maar je kunt wel een aantal maatregelen nemen waardoor je er zo weinig mogelijk last van hebt.

Je kunt juridische maatregelen nemen, maar je kunt ook zelf een aantal dingen niet doen of juist wel doen.

Niet doen
Realiseer je dat de verzenders van spam je niet kunnen lastigvallen als ze je e-mailadres niet hebben.
Zij proberen op alle mogelijke manier e-mailadressen op te sporen. Probeer dus je e-mailadres nergens te laten rondslingeren op internet. Hoe doe je dat?

  • Reageer nooit op een bericht van een onbekend afzender.
    Zelfs niet als er een link staat “Remove me” of “Unsubscribe”. Als je wel reageert bevestig je het bestaan van je mailadres en kun je nog meer spam verwachten.
  • Reageer nooit op kettingbrieven.
    Delete mails die vragen: “stuur dit bericht door”. Ook als er oproepen in staan in de trant van “help ons zoontje met kanker”. Gooi mails van onbekende afzenders met prachtige en daardoor misschien betrouwbaar overkomende powerpointpresentaties of foto’s gewoon weg. Negeer de dringende vraag om mailtjes naar zoveel mensen te versturen om onheil te voorkomen.
  • Pas op voor mogelijke virussen in ongevraagde berichten.
    Als je niet weet wie de verzender van een ongevraagd mailbericht is, verwijder het dan. Spam kan soms een virus of een programmaatje bevatten dat schade aan kan richten aan je computer of aan de computers aan wie het bericht wordt doorgezonden.
  • Stuur geen virusmeldingen door die je van een kennis hebt gekregen.
    Dit zijn meestal HOAX-en (valse berichten), vaak bedoeld om je software aan te smeren.
  • Stuur geen e-mailbommen terug naar iemand die je spam stuurt.
    Een echte spammer heeft zijn maatregelen al genomen en zal er geen last van hebben. Bovendien kan het zijn dat je de e-mailbom stuurt naar iemand die zelf slachtoffer is van spam.
  • Zet de afwezigheidsassistent niet aan.
    E-mailprogramma’s zoals Outlook Express bieden je de mogelijkheid automatisch een berichtje terug te sturen als je in je vakantie een mailtje krijgt. Negeer deze mogelijkheid, hoe onvriendelijk je dat ook vindt.
    Niet alleen laat je via de afwezigheidsassistent weten dat je huis hoogstwaarschijnlijk een tijdje onbewoond is, maar ook reageer je dan automatisch op ongevraagde e-mail. Dit is voor een spammer een teken dat het e-mailadres actief is en hij zal u nog veel meer spam sturen.

Wel doen

  • Maak er een Bcc’tje van als je mails naar meerdere mensen tegelijk verstuurt.
    Als je dat niet doet, krijgt de ontvanger alle e-mailadressen van de mensen aan wie jij je berichtje stuurde. Dat is misschien nog niet zo erg, maar die ontvanger stuurt dat bericht misschien wel weer door naar iemand anders waardoor de e-mailadressen overal verzeild kunnen raken.
    Ook kan die ontvanger – met of zonder goede bedoelingen – die e-mailadressen zelf gaan gebruiken. Als je voor je groepsmail de optie Bcc gebruikt kan dit allemaal niet gebeuren.
  • Gebruik het spamfilter van je provider
    Spamfilters houden spam tegen of zetten de spam in een speciaal postvakje. Hierdoor heb je minder last van spam. De meeste internetproviders gebruiken filters om spam uit e-mails te filteren. Soms moet je zo’n spamfilter aanzetten in de instellingen van je internet abonnement. Kijk hiervoor op de website van je provider.
  • Installeer een spamfilter
    Sommige mailprogramma’s hebben een ingebouwd mailfilter, zoals Windows Mail en Thunderbird.
    Ook de grote webmaildiensten – Gmail en Live Hotmail en Yahoo mail – vangen veel spam weg.
    Als je toch veel last hebt van spam kun je speciaal spamfilter installeren.
    Met het spamfilter Mailwasher zie je de koppen van de mail voordat je ze binnenhaalt, zodat je de spam direct kan weggooien. Dit (Engelstalig) programma is geschikt voor Windows. Voor één e-mailaccount is het gratis. Als je het voor meerdere accounts wilt gebruiken moet je betalen.
  • Maak een wegwerp e-mailadres aan.
    Bij bezoeken aan sites wordt je vaak verplicht om je te registreren met je e-mailadres. Die je dat niet, dan kun je geen gebruik maken van de voordelen die de site biedt. Vul je wel je e-mailadres in, dan loop je de kans dat je in het vervolg allerlei ongewenste reclame in je inbox vindt.  

Meer over spam
Lees meer over spam op Digibewust.nl.

Plaats een reactie