Oude en nieuwe kranten online

De oude kranten die wij zo trouw in de oudpapierbak gooien, zijn superinteressante bronnen voor onderzoekers. Momenteel lopen er verschillende projecten waarbij kranten worden gedigitaliseerd en online gezet, zodat ze via internet doorzoekbaar en raadpleegbaar zijn.

Leeuwarder Courant
Het meest bekende project is wel dat waarbij de Leeuwarder Courant online beschikbaar is gekomen. Alle verschenen uitgaven van de LC, vanaf de eerste editie van 29 juli 1752, tot en met een week geleden, zijn opgenomen in het digitale archief. Het oudste nog bestaande dagblad van Nederland was het eerste met deze service.

Acht miljoen krantenpagina’s
Eind 2006 startte de Koninklijke Bibliotheek het project Databank Digitale Dagbladen. In dit project worden 8 miljoen historische krantenpagina’s gedigitaliseerd, vanaf het begin van de 17de eeuw tot eind 20ste eeuw. De eerste resultaten worden eind 2008 via de website beschikbaar gesteld.
De resultaten van een pilotproject zijn echter nu al te raadplegen. Het gaat om vier landelijke dagbladen uit de periode 1910 tot en met 1945, namelijk het Centrum, de Nieuwe Rotterdamsche Courant, het Vaderland en het Volk. De 76 gepresenteerde jaargangen hebben een omvang van ongeveer 350.000 pagina’s.

Andere regionale kranten
Via de site van het Regionaal Archief Nijmegen kun je langs digitale weg honderd jaargangen van De Gelderlander doorzoeken, en wel die van 1856 tot 1956.

Het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard heeft het Woerdense Weekblad van 1925-1965 gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld. Integraal en volledig doorzoekbaar!  

Het Archief Eemland zette het Amersfoorts Weekblad/De Eemlander van 1913-1942 online.

De Krantenbank Zeeland bevat een verzameling Zeeuwse kranten. Momenteel zijn dat de Goessche Courant van 1795-1932, de Ierseksche en Thoolsche Courant van 1883-1950, het Noord-Bevelands Nieuws- en Advertentieblad van 1895, 1908-1986, de Zierikzeesche Courant 1805-1888 en de Zierikzeesche Nieuwsbode van 1844-1998.

Illegale oorlogspers
Het dagblad Trouw biedt de mogelijkheid alle landelijk verspreide edities van Trouw te lezen die tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal werden gedrukt en verspreid.

Initiatief van Google
Afgelopen dinsdag kondigde Google aan ook een digitaliseringsproject van kranten te starten.
Dit project begon eigenlijk al in 2006, toen Google in samenwerking met de New York Times en de Washtington Post begon het digitale archief van beide kranten te indexeren. Sindsdien is het project uitgebreid naar andere kranten, maar ook naar bedrijven die tekstuele content aggregeren.
Je kunt de door Google gedigitaliseerde kranten bereiken via Google News Archive.
Let op: voor sommige zoekresultaten moet je betalen.

Actuele voorpagina’s
Behalve oude couranten kun je op internet ook actuele kranten raadplegen. Op Newsmuseum vindt je iedere dag de voorpagina’s van een tussen de 400 en 650 dagbladen uit de hele wereld. Je kunt eventueel op regio zoeken.

Dit overzicht kan vast wel worden uitgebreid. Laat even een berichtje achter als je ook een gedigitaliseerde oude krant weet die online staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: