Keukenkast- en boswachtermethode voor wachtwoorden

Bijna iedereen die een computer gebruikt, ken het probleem van wachtwoorden. Voor vrijwel iedere site of handeling wordt tegenwoordig een wachtwoord verlangd en hoe onthoud je die allemaal?

Het blad ComputerIdee biedt een workshop over het gratis programma Acerose Password Vault waarmee je de wachtwoorden kunt beheren.

Keukenkastmethode
De Consumentenbond riep lezers van de Geldgids op om hun methoden in te sturen. De resultaten zijn gepubliceerd in de Geldgids.
De jury was zeer gecharmeerd van de ‘keukenkast-methode’. Bij deze methode bestaat het wachtwoord uit een vast en een flexibel deel. Het vaste deel dat je onthoudt is in dit geval keukenkast en op een briefje schrijf je ‘bank zx’. Je wachtwoord voor internetbankieren is dan keukenzxkast. Redelijk veilig, simpel en makkelijk mee te nemen. Het risico is dat iemand achter je vaste woord komt.

Boswachtermethode
De ‘boswachtermethode’ lijkt op de keukenkastmethode, maar hierbij vervang je het woord door cijfers. Als bos voor de cijfers 1,2 en 3 staat en je wachtwoord is 12 wordt het bijvoorbeeld bankbo. Redelijk ingewikkeld, maar wel veilig.

Wat ook kan is de vertaalslag van cijfers naar letters via je mobiele telefoon maken. De letters daar hebben allemaal een cijfer, maar dat trucje kent iedereen.

Lees meer op Automatiseringsgids.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: