Verbanning van internet gaat Europa te ver

Het Europees Parlement heeft een amendement aangenomen waarmee het zich uitspreekt tegen het verbannen van het internet van particulieren die zich niet houden aan de wetgeving rond copyrights.

Frankrijk had een wetsvoorstel ingediend waardoor internetgebruikers die drie keer werden betrapt op het overtreden van de copyrightwetgeving nooit meer zouden kunnen internetten.

In een plenaire zitting op donderdag 10 april 2008 gaf het EP met het aannemen van het amendement aan verbanning van internet een te ver gaande maatregel te vinden. Het is strijdig met ‘civil liberties and human rights and with the principles of proportionality, effectiveness and dissuasiveness’.

Hiermee is de discussie over het illegaal uploaden van muziek en films waarop copyrights berusten, niet ten einde.
Het verschil tussen het aantal voor- en tegenstemmers van het amendement was 314 tegen 297 maar klein.
De verwachting is dat als Frankrijk in de tweede helft van 2008 het voorzitterschap van de Europese Unie krijgt, het land opnieuw met een wetsvoorstel komt om schending van copyrights aan banden te leggen.
Het Europese Parlement is niet tegen wetgeving op dit gebied. Een nieuwe wet zou alleen meer evenwicht moeten waarborgen tussen de belangen van copyrighteigenaren en die van consumenten.

Het amendement is niet bindend. Frankrijk heeft al ingestemd met wetgeving die schenders van copyrights van het recht ontzegt op een internetverbinding. Ook Groot-Brittannië is voorstander van dit soort maatregelen.

Bron: Infoworld, Ars Technica

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: